Glemt passordet?
Forsiden arrow Sport & Spill arrow Frykter håndball-fansen
Frykter håndball-fansen
Skrevet av Kjetil   
Sunday 20. January 2008

Den norske arrangøren av håndball-EM frykter bråk og ballade fra balkanske supportere. Politiet mener derimot at de har full kontroll.

håndball-EM frykter bråk og ballade fra balkanske supportere
I dag starter Håndball-EM for herrer og totalt 16 lag deltar i mesterskapet som for første gang arrangeres i Norge. Byene Bergen, Stavanger, Lillehammer, Trondheim og Drammen er utpekt som arrangørbyer for mesterskapet.

 

Håndballforbundet varslet allerede i februar i fjor at sikkerheten rundt kampene måtte vurderes nøye. I september ble det avholdt et møte hvor informasjon mellom de ulike politidistriktene ble utvekslet..

- Vi hadde et informasjonsmøte hvor de ulike politidistriktene, som har ansvaret for sikkerheten i hallene, og håndballforbundet var til stede. Møtet dreide seg stort sett om hvor de ulike nasjonen skal spille, bekrefter lederen for ordensseksjonen i Rogaland Politidistrikt, Bengt Jacob Rode, overfor ABC Nyheter.

 

Balkan-frykt

Et brev datert 21. februar i fjor skriver forbundet at det bør åpnes for å differensiere sikkerheten under EM-kampene. Lag fra Balkan ble av forbundet vurdert som nasjoner som kan komme til å skape problemer for arrangørene.

«…Norges Håndballforbund er av den oppfattning at arrangementets art og omfang tilsier politiets nærvær under samtlige kamper. Denne tilstedeværelsen ser vi for oss kan dimensjoneres ulikt (ved for eksempel Island, Danmark osv.), til veldig tung (ved for eksempel land fra Balkan).

Da brevet ble sendt var Kroatia allerede klare for mesterskapet. I ettertid ble også Montenegro en av nasjonene som blir å se i mesterskapet.

Erfaringer fra tidligere kamper med lag fra Balkan, blant annet en kamp i Drammenshallen mot Bosnia i juni 2005 hvor episoder fort kunne blitt farlige, gjorde at forbundet sterkt ønsket å sette fokus på sikkerheten.

Det er opp til hvert enkelt politidistrikt å vurdere trusselbildet i forbindelse med kampene. Det er også de som har hovedansvaret for sikkerheten når kampene spilles.

Montenegro har havnet i Norges gruppe og skal spille sine innledende kamper i Drammen. Søndre Buskerud politidistrikt tror ikke ubehagelige situasjoner vil oppstå selv om nasjonen på forhånd ble karakterisert som en potensiell «hooligan-nasjon».

- Håndballforbundet har jobbet aktivt i forkant av mesterskapet med å blant annet kartlegge hvilke personer som kan bli å se i Norge. Forbundet vet også jo hvem de har solgt billetter til, og hvor mange de har solgt, sier Dag Ingvald Ebbestad ved Søndre Buskerud politidistrikt til ABC Nyheter.

- Vi har laget et basisopplegg for alle kampene, men hvor det er rom for justeringer underveis, sier han.

Ebbestad sier også at de ikke vil gjøre noe ekstra sikkerhetsmessig når Montenegro spiller kampene sine.

- Vi er meget godt forberedt med synlig politi før, under og etter kampene. I tillegg til det er det en rekke vakter inne i hallen som har blitt preppet godt i forkant. Nå er jo heller ikke håndball den idretten som er forbundet mest med supportere som kan skape problemer.

 

- Strenge krav

Balkans andre deltager er en av verdens ledende nasjoner innenfor herrehåndballen. Kroatia spiller sine innledningskamper i Stavanger.

Bengt Jacob Rode i stavangerpolitiet er sparsommelig med å uttale seg om hva de gjør for å sikre publikum best mulig når de kroatiske tilhengerne inntar Stavangerhallen, men bedyrer at de har kontroll på det som skal skje.

- Vi har sett nøye på situasjonen og ut i fra de opplysningene vi har så kjører vanlige prosedyrer når det er snakk om arrangement som dette. Vi vil ha et opplegg rundt sikkerheten vi føler er godt nok. Vi har god oversikt over det som skal skje.

Rode vil ikke ut med hvor mange personer som settes i sving i Stavanger med sikkerhet som hovedoppgave.

- Jeg ønsker ikke å gå ut med hvor mange personer vi til en hver tid vil ha disponibelt, men det vil være nok med politi og vakter inne i hallen. De personene som har sikkerhet som sitt arbeidsfelt inne i hallen har kun det som fokus og ingenting annet. Det foreligger strenge krav til arrangøren og det vil være mange involverte innen dette feltet.

Rode sier politidistriktene har utvekslet erfaringer med hverandre.

- Alle distriktene har snakket sammen og delt sine erfaringer med hverandre. Folk trenger ikke å frykte noe som helst her i Stavanger.




Del denne artikkelen på:
Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Yahoo!
Sist oppdatert ( Sunday 20. January 2008 )